Особливості харчування при онкологічних захворюваннях

e-mail Друк PDF

Особливості харчування при онкологічних захворюваннях

Фактори ризику, які впливають на організм – наш вибір харчових продуктів, рівень фізичної активності та спосіб життя – це лише частина ризиків розвитку раку та інших хронічних захворювань. Існують ще й інші компоненти, які знаходяться поза нашим контролем: наша генетика та сімейний анамнез, наш вік, вплив навколишнього середовища і таке інше.

 

Для тих, хто проходить лікування онкозахворювань просто зараз, можуть бути симптоми, які виникають у процесі лікування і ускладнюють отримання необхідного харчування. Якщо такі проблеми виникли, необхідно поконсультуватись з дієтологом, щоб переконатися, що ваші потреби в харчуванні задоволені.

Зосередимося на загальному підході до здорового харчування. Це найбільше підходить тим, хто здатний отримувати достатню кількість поживних речовин і може їсти достатньо, щоб задовольнити потреби свого організму.

Приділяйте увагу раціональному та здоровому харчуванню. Корисно їсти більше рослинної їжі - цільнозернові, крохмалисті та некрохмалисті овочі, фрукти, горіхи та бобові, грубоволокнисті продукти, бо вони містять велику кількість клітковини, а також вітамінів і мінералів, яких ми потребуємо. Однак, це не означає, що потрібно дотримуватися вегетаріанської або веганської дієти. До такої їжі варто додавати і продукти тваринного походження: біле м'ясо, рибу, яйця або молочні продукти.

Збалансована здорова тарілка полягає в тому, щоб дві третини або три чверті цього місця були заповнені рослинними продуктами.

Варто обмежити продукти з високим вмістом жирів, цукру та солі, а також продукти високого ступеня обробки.

У період відсутності свіжих продуктів споживайте мінімально оброблені консервовані або заморожені фрукти та овочі (вони зберігають свою поживну цінність), а також цільні злаки та пісні білки..

Напої, підсолоджені цукром, втрачають більшу частину своєї поживної цінності, тож від них краще відмовитись.

Необхідно також обмежити червоне м'ясо. З погляду здоров'я серця, у червоному м'ясі, як правило, більше насичених або твердих жирів. Коли червоне м'ясо готується на прямому сильному вогні, наприклад, на грилі, в результаті обвуглювання утворюються деякі сполуки, що викликають рак. Варто віддати перевагу таким способам приготування червоного м'яса, щоб воно не піддавалося впливу прямого тепла для створення шармінгу або почорніння. Краще приготувати його в духовці – це спосіб приготування з використанням вологого тепла. Він не призведе до утворення шкідливих сполук.

Існує пряме збільшення ризику розвитку раку за споживання будь-якої кількості алкоголю, тож максимально обмежте його споживання. Не зловживайте спиртними напоями, це шкодить організму та може привести до незворотних руйнівних процесів. Пам'ятайте, безпечної дози алкоголю не існує!

Відмовтеся від куріння.

Слідкуйте за своєю вагою. Підтримання здорової ваги може знизити ризик виникнення  злоякісних захворювань. Ведіть активний спосіб життя. Щоденні 30-60 хвилин помірних фізичних вправ значно зменшать ризик виникнення онкологічних захворювань та підвищать запас міцності органів та систем.

Ці маленькі кроки справді мають значення для зниження ризику розвитку раку та досягнення найкращого здоров'я в довгостроковій перспективі.

Завжди дбайте про найцінніше, що є в Вашому житті – ЗДОРОВ'Я !

 

В.о. зав. відділу моніторингу та реагування на небезпеки  Світлана Гіба

Задати питання

Пишіть нам