За яких умов Вакцина що вводиться при щепленнях є безпечною та якісною

e-mail Друк PDF

На сьогодні, під час воєнного стану в країні, збереження здоров’я всього суспільства, в тому числі індивідуального здоров'я населення, є вкрай важливе і необхідне. В розбудові системи громадського здоров’я України пріоритетним завданням визначено - профілактику інфекційних захворювань, особливо, інфекцій яким можна запобігти шляхом вакцинації.

Що таке вакцинація?

 

Вакцина́ція ефективний, надійний, науково доказовий спосіб захисту від низки вакцинокерованих інфекційних захворювань. Організм реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет до конкретної інфекційної хвороби.

Що ж таке вакцина?

Вакци́на (з лат. vaccina —коров'яча від лат. vacca — корова) — препарат, який містить ослаблені або вбиті збудники інфекційних хвороб чи продукти їхньої життєдіяльності, їхні синтетичні аналоги. Ці особливі речовини дістали назву від першого такого препарату проти натуральної віспи, виготовленого з вірусу коров'ячої віспи. Метод щеплень за допомогою вакцин з того часу називають вакцинацією або імунізацією.

Сучасні вакцини поділяють на чотири групи:

  • вакцини, які виготовляють із живих збудників з ослабленою вірулентністю (наприклад, проти туберкульозу, чумисибіркисказу,  поліомієліту (ОПВ), тощо);
  • вакцини з убитих патогенних мікробів (холерна, черевнотифозна, кашлюкова, лептоспірозна, поліомієлітна (ІПВ), тощо);
  • анатоксини (виготовляються з екзотоксинів відповідних збудників обробкою їх 0,3-0,4%-м розчином формаліну і витримуванням за температури 38-40 °С протягом 3-4 тижнів). Добуті у такий спосіб дифтерійний, правцевий, стафілококовий, холерний та інші анатоксини знайшли широке застосування в практиці;
  • хімічні вакцини (їх виготовляють не з цілих бактеріальних клітин, а із хімічних комплексів, добутих шляхом обробки суспензії клітин спеціальними методами; наприклад, для профілактики черевного тифупаратифів і правця застосовують хімічну сорбовану вакцину з О- і Vi-антигенів черевнотифозних бактерій і очищеного концентрованого правцевого анатоксину).

Більшість використовуваних вакцин є активними вакцинами, які містять активну речовину, котра викликає адаптивну імунну відповідь в імунній системі вакцинованої людини та має довготривалу дію шляхом утворення клітин пам'яті. Натомість, пасивні вакцини (імуноглобуліни, сироватки), які складаються з очищених антитіл від вакцинованих або видужалих тварин (рідше: людей) або виготовлені рекомбінантно, захищають від хвороби лише на кілька тижнів.

 

Розробка і виготовлення сучасних вакцин відбувається відповідно до високих вимог до їхньої якості, насамперед, нешкідливості для щеплених. Звичайно такі вимоги ґрунтуються на рекомендаціях Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, що залучає для їхнього складання найавторитетніших фахівців з різних країн світу.

Отже, для проведення профілактичних щеплень населенню нашої країни застосовуються вакцинні препарати європейського виробництва - ЯКІСНІ, БЕЗПЕЧНІ, ЕФЕКТИВНІ.

Важливим завданням є збереження якісних та безпечних характеристик вакцинних препаратів на усіх етапах їх руху – від виробника препарату до самого споживача, т.б. особи яку вакцинують. Тому вакцини повинні знаходитися постійно в одних умовах температурного режиму - +2оС до +8оС, а саме під час транспортування, зберігання та використання, який називається "холодовий ланцюг».

"Холодовий ланцюг"- це безперервно функціонуюча система, що забезпечує необхідний температурний режим зберігання і транспортування на всіх етапах переміщення вакцин,  анатоксинів від підприємства-виробника до споживача.

Складовими елементами, інструментами «холодового ланцюга» є:

  • на національному та обласному рівнях:
  • Холодильні або морозильні камери (кімнати)
  • Морозильники
  • Холодильники
  • Термоконтейнери
  • Вантажівки рефрижератори (для перевезення)
  • на рівні ЗОЗ / пунктів щеплень:
  • Холодильники
  • Термоконтейнери
  • Термосумки

 

Державна установа «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» відповідно до нормативно-правових актів чинного законодавства та згідно прийнятих управлінських рішень щодо передачі функцій з організації та забезпечення планової та екстреної імунопрофілактики до центрів контролю та профілактики захворювань, визначено отримувачем імунобіологічних препаратів (вакцин) та лікарських засобів групи летальності та установою що проводить розподіл отриманих препаратів й матеріалів до закладів охорони здоров’я нашого регіону.

З метою забезпечення умов «холодового ланцюга» в ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗ» функціонують: дві холодильні камери для зберігання ІБП при +2оС - +8оС; дві нові інстальовані морозильні камери на -20оС; 2 морозильні камери для зберігання при ультранизьких температурах від -60 оС до -80 оС. Також додатково у поточному році встановлено та інстальовано холодильну камеру 40 м3 прекваліфіковану ВООЗ. Водночас, в усіх відокремлених структурних підрозділах установи встановлено 16 холодильних камер для зберігання ІБП при +2оС - +8оС та морозильні камери на -20оС, які успішно пройшли процес інсталяції. Також в наявності автомобіль-рефрижератор для розвезення МІБП по складених логістичних маршрутах.

Отже, у Закарпатській області витримано та забезпечено дотримання усіх вимог «холодового ланцюга» на відповідних рівнях та етапах отримання, зберігання та транспортування імунобіологічних препаратів, лікарських засобів групи летальності.

Хочемо запевнити наших краян, що в закладах охорони здоров’я вакцинація здійснюється якісними, безпечними медичними імунобіологічними препаратами.

 

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я І ЗДОРОВ’Я СВОЇХ БЛИЗЬКИХ.

ВАКЦИНУЙТЕСЯ ОБОВ’ЯЗКОВО!

Задати питання

Пишіть нам