Оздоровчий сезон влітку 2020 року

e-mail Друк PDF

З початком оздоровчого сезону влітку 2020 року Державна установа "Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України"  доручила з урахуванням діючих на сьогоднішній день урядових документів, запитів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та в межах соціально-гігієнічного моніторингу   обласним лабораторним центрам та їх відокремленим структурним підрозділам  проводити лабораторний контроль з визначенням  якості  річкової і морської води у межах місць масового відпочинку рекреаційного та оздоровчого використання і пляжів закладів оздоровлення  та відпочинку, що використовуються для купання у оздоровчий період цього року.

 

В  Закарпатській області  при відсутності пляжів міських, громадських загального користування, що мають офіційний статус,  щорічно населення у оздоровчий період для потреб відпочинку та купання використовує всі доступні місця на річках та штучних озерах, вода яких повинна відповідати показникам безпеки мікробіологічним та фізико-хімічним.

Саме для цього протягом  оздоровчого сезону виконуються  планові обсяги лабораторних досліджень  води поверхневих водоймищ у межах місць рекреаційного та оздоровчого користування. Таку роботу згідно зі Статутом  виконують  обласні лабораторні центри та їх відокремлені структурні підрозділи (філії), основними завданнями яких  є здійснення комплексу лабораторних досліджень щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини, у тому числі  і вода водних об'єктів, що використовуються для відпочинку та оздоровлення.

Станом на початок червня в Закарпатській області лабораторним контролем охоплено поки що   16 місць масового відпочинку на водних об'єктах з виконанням мікробіологічних та фізико-хімічних показників, за якими вода  в місцях відбору проб відповідає  гігієнічним нормативам. Така робота розрахована на весь оздоровчий сезон.

Не слід забувати, що  водні об'єкти можуть бути корисними під час оздоровчого сезону у разі виконання деяких обов'язкових правил, а саме  додержання Правил  охорони життя людей на  водних об'єктах України, що затверджені  наказом Міністерства  внутрішніх справ України, правил санітарної та епідемічної   безпеки води, а в умовах пандемії коронавірусу додержання соціальної дистанції на весь період карантину.

Задати питання

Пишіть нам