Полуниця та її можлива небезпека

Друк

Небезпеку будь-якої рослинної продукції у нас звикли оцінювати тільки за вмістом нітратів, і це незважаючи на те, що в такій продукції можуть бути залишки пестицидів, солі важких металів, мікроорганізми,  показники яких нормуються затвердженими Міністерством охорони здоров’я України  нормативними документами.

 

В продукції рослинництва  завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод, а також з атмосферного повітря.   Нітрати - це сполука азоту, який вважається елементом росту всього живого. Самі по собі нітрати не так вже й небезпечні для нашого організму. Але частина їх перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує  дихання клітин.  Тому шкідливими  є не просто нітрати, а їх надмірна концентрація в овочах, фруктах,  і в першу чергу таких, що споживаються у сирому вигляді.

Кожного року ми очікуємо сезону  полуниці,  яку полюбляють як дорослі, так і діти. І, не зважаючи на  високу ціну,  люди купують  її.  У декого  при купівлі виникає питання, а який вміст нітратів має полуниця.

У всіх  ягодах, враховуючи полуницю, вміст нітратів не нормується. Це, перш за все,  пов'язане з тим, що в такій продукції рослинництва нітрати не накопичуються. Купуючи полуницю  на ринках, часто ми куштуємо її на смак без попередньої обробки, тобто миття. Саме це може привести до розладів шлунково-кишкового тракту. У людини виникає підозра, що  все це пов'язане з вмістом нітратів в такій продукції. Представники засобів масової інформації, і в першу чергу  телебачення, в лабораторіях на ринках вимірюють  вміст нітратів в полуниці, а результати вимірів при цьому порівнюють з нормативом 60,0 мг/кг.

Нормативи  щодо вмісту нітратів розроблені  для багатьох видів овочів, для баштанних і тільки для двох видів фруктів: яблук та груш та винограду окремо. І цей норматив становить саме 60 мг/кг – самий низький для рослинної продукції.

Взагалі всю полуницю перед вживанням треба ретельно мити, при цьому  продукція позбавляється мікроорганізмів взагалі та  патогенних в тому числі, а також яєць гельмінтів. Такі забруднювачі  частіше за все і стають  причиною біди після вживання рослинної продукції без попередньої підготовки.  Справа в тому, що для вирощування ранньої рослинної продукції найчастіше використовуються органічні добрива, які  завжди  містять у своєму складі  велику  кількість мікроорганізмів, частина з яких є патогенними, тобто їх надходження до організму людини разом з їжею може привести до розвитку інфекційних хвороб кишкової групи (дизентерія, сальмонельоз та інші), гельмінтозів.  При цьому найбільш вразливими є діти дошкільного віку та  люди похилого віку.

Будьте обережні! Головне правило безпеки такої смачної продукції – ретельне  її миття перед вживанням в їжу,  і бажано,  під проточною  водою питної якості.