Про гриби та їх можливу небезпеку

Друк

Серед величезної  кількості грибів, що виростають в Україні, тільки  500 видів грибів  вважаються  їстівними. Інші  можуть  вміло маскуватися  під їстівні,  такі як опеньок  несправжній або  печериця отруйна. А самими відомими проміж отруйних вважаються мухомор та бліда поганка, яка може маскуватися під деякі їстівні гриби. За  інформацією  Міністерства охорони здоров'я України треба дотримуватися  правил, що допоможуть уникнути отруєння:

-  не збирати занадто  молоді або старі гриби, їх легко сплутати  з отруйними;

- не купувати гриби поблизу доріг,  промислових підприємств, гриби в таких умовах накопичують в собі шкідливі речовини у вигляді солей важких металів, нафтопродуктів;

-  готувати  гриби  у найкоротший час після їх збирання.

При збиранні грибів  слід завжди  пам'ятати про  одне  правило, при будь-яких сумнівах стосовно будь-якого  гриба у вашому кошику, його без усякого жалю потрібно викидати.

Лікарі – гігієністи попереджають, що гриби неможливо вживати вагітним, дітям до 12 років, а також людям похилого віку.

Перші симптоми отруєння  грибами можуть виникнути вже   за  30 хвилин після їх  вживання. А це  -  нудота, блювота, різкий біль в животі, діарея.

Серед інших  ознак: запаморочення, підвищення температури тіла, зниження  пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява  галюцинацій  і   маріння.

Після появи таких симптомів внаслідок вживання грибів, терміново викликайте екстрену медичну допомогу за номером 103.

А до приїзду бригади екстренної медичної  допомоги, для полегшення  стану хворого, необхідно:

- промити  шлунок  великою кількістю води;

- выпити препарати, що  поглинають  токсини (адсорбенти).

Ні в якому разі не  вживати алкоголь та  молочні продукти, щоб не погіршити  ситуацію; їжа та алкоголь можуть прискорити всмоктування токсинів, а також намагатися  багато  не рухатися.

Не слід забувати, що симптоми можуть  з'являтися навіть через декілька  днів після вживання грибів.