Знову про ртуть

e-mail Друк PDF

Термометри, люмінесцентні лампи, так звані ртутьвміщуючі прилади, які використовуються в побуті, громадських закладах, можуть призводити до проблем, що потребують негайного вирішення. У випадках пошкодження таких  засобів, виникає загроза забруднення поверхонь  та повітря приміщень ртуттю,  пари якої мають високу токсичність

У звичайних  умовах ртуть являє собою сріблясто-білий важкий рідкий метал, який випаровується при кімнатній температурі з доволі високою швидкістю. Пари ртуті не мають а ні смаку, ні запаху, їх наявність у повітрі можна виявити тільки за допомогою спеціальної апаратури. Ртуть при розливі на будь-якої поверхні, в тому числі  на  підлозі, розпадається на маленькі  кульки, що збільшує площу її  випаровування, чим збільшується токсичність. При впливі ртуті на людину можливі гострі отруєння при високих  її концентраціях  у повітрі – більш за 0,1 мг/м.куб., а також хронічні  внаслідок впливу малих доз ртуті  (не більш  сотих  мг  в куб. метрі повітря)  відносно тривалого часу.  При надходженні  до організму  людини через органи дихання  парів ртуті  вона акумулюється і залишається  в організмі на все життя.  Гранично допустима концентрація ртуті в атмосферному  повітрі становить 0,0003 мг/куб.м.  І це не максимально разова концентрація, а середньодобова. Саме такий норматив діє і для повітря закритих приміщень.

У разі виникнення ситуації з розливом ртуті,  для захисту від  негативного впливу такої токсичної речовини, необхідно одразу ж розпочати виконувати комплекс заходів по їх усуненню,  а саме демеркуризацію, яка  включає організаційну складову та хімічну.

Спочатку необхідно зібрати   кульки ртуті у скляну банку  за допомогою  вологої  ганчірки,  клейкої  стрічки  у вигляді скотчу  або лейкопластиру,  залити все  водою та  закрити  кришкою і зберігати у недоступному для дітей місці.    А приміщення,  де була розлита ртуть,  необхідно  ретельно провітрювати.

Для проведення хімічної  демеркуризації, коли    за допомогою хімічних речовин  ртуть переводиться  в більш  стійку, практично нерозчинну сполуку – сульфід ртуті, необхідно  зателефонувати до  територіальної  установи  Державної Служби  з надзвичайних ситуацій  України в Закарпатській області. Демеркуризація вважається  завершеною після негативних результатів лабораторного контролю щодо наявності парів ртуті в повітрі закритих приміщень.  В домашніх умовах такий контроль можна здійснювати з використанням спеціальних індикаторних паперових смужок.

Задати питання

Пишіть нам