Про місця для відпочинку та купання

e-mail Друк PDF

Відпочинок та оздоровлення  з використанням води  водних об'єктів  надають організму людини  життєвих сил,  зміцнюють  імунну систему. В Закарпатській області багато річок, в своєї більшості малих, що є притоками  р. Тиси. Особливість річок -  їх гірський характер, коли вода проточна кожної миті, а забруднення не накопичуються  в ній.

Одне  з основних правил використання води водних об'єктів для задоволення питних, господарсько-побутових  та інших потреб населення, є відповідність води  затвердженим гігієнічним  нормативам її якості. Саме за  вказаними   потребами  відкриті водоймища (річки) поділяються на категорії: І-шу та ІІ-гу.  Водойми  для господарсько-побутового  водокористування  в оздоровчих, рекреаційних, спортивних цілях, а також   в якості водних об'єктів в межах населених пунктів відносяться  до  ІІ-ої  категорії.

Враховуючи, що населення області протягом багатьох років для оздоровчих потреб та купання використовує певні  водні об'єкти, а в цьому році за рахунок вимушених переселенців кількість відпочиваючих значно збільшилася,  поверхневі водойми потребують проведення лабораторного контролю річкової, озерної води  у межах місць масового відпочинку рекреаційного та оздоровчого використання.

Тому основними завданнями  філій  та лабораторних відділень ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"   є здійснення комплексу лабораторних досліджень щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини, у тому числі  і вода водних об'єктів, що використовуються для  відпочинку та     оздоровлення. Вже з травня місяця  розпочався  відбір проб води водоймищ з метою визначення їх якості та безпеки.

Певна кількість населених пунктів області, переважно міста та селища міського типу, використовують для вказаних потреб наближені до них річки, а також відпрацьовані кар'єри, перетворені на штучні озера. За цьогорічний період спостережень за станом води в пробах води визначалися мікробіологічні та фізико-хімічні показники безпеки. При цьому за фізико-хімічними показниками всі проби, по яких було виконано до 1 000 досліджень, відповідали вимогам нормативного документу.

Інша ситуація з мікробіологічними показниками - 11,9 %  досліджених проб не відповідали гігієнічним  нормативам за вмістом ЛКП (лактозопозитивна кишкова паличка).  Всі такі проби мають відношення до  води  з відпрацьованого цегляного кар'єру, так званої "кирпички" в м. Ужгороді, з озер в 2-х селах Ужгородського району, з річки Уж в м. Ужгороді (район готелю "Ужгород")  та 3-х сіл Ужгородського району, а також з р. Тиса в с. Соломонове Ужгородського району.

Таку ситуацію можна пояснити спекою, внаслідок якої не просто зменшився рівень води у водоймах,  така  вода набула  характер "стоячої". Температура води підвищується, починається активний ріст мікроорганізмів, які завжди є у природній воді. Тому, приходячи на берег будь-якого водойму, будьте уважні і вирішуйте, а чи варто купатися взагалі.

Задати питання

Пишіть нам