Оздоровчий сезон починається

e-mail Друк PDF

Літній період року населення завжди використовує для оздоровлення з відпочинком поблизу відкритих водоймищ та купанням в них.

Державна установа "Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України" в 2021 році  доручила з урахуванням діючих на сьогоднішній день урядових документів та в межах соціально-гігієнічного моніторингу   обласним лабораторним центрам та їх відокремленим структурним підрозділам  проводити лабораторний контроль з визначенням  якості  річкової води у межах місць масового відпочинку рекреаційного та оздоровчого використання і пляжів закладів оздоровлення  та відпочинку, що використовуються для купання у оздоровчий період цього року.

В  Закарпатській області  при відсутності пляжів міських, громадських загального користування, місць масового відпочинку, що мають офіційний статус,  щорічно населення у оздоровчий період для потреб відпочинку та купання використовує всі доступні місця на річках та штучних озерах, вода яких не завжди  відповідає вимогам безпеки за мікробіологічними та фізико-хімічними     показниками.

Враховуючи такий стан справ, зрозуміло, що такі об'єкти потребують проведення лабораторного контролю річкової, озерної води  у межах місць масового відпочинку рекреаційного та оздоровчого використання. Таку роботу в нашій області  виконують ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України"  та його відокремлені структурні підрозділи (філії), в Статуті яких наголошено,  що їх основними завданнями  є здійснення комплексу лабораторних досліджень щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини, у тому числі  і вода водних об'єктів, що використовуються для відпочинку та оздоровлення.

Саме для цього ще до початку  оздоровчого сезону та до його кінця виконуються  планові обсяги лабораторних досліджень води поверхневих водоймищ у межах місць рекреаційного та оздоровчого користування з виконанням мікробіологічних та фізико-хімічних показників та висновками стосовно  відповідності  відібраних проб води в місцях водокористування  гігієнічним нормативам.

Така робота розрахована на весь оздоровчий сезон влітку 2021 року, а це кінець травня - початок   вересня. Не слід забувати, що  водні об'єкти завжди корисні під час оздоровчого сезону у разі виконання деяких обов'язкових правил, а саме  додержання Правил  охорони життя людей на  водних об'єктах України, що затверджені  наказом Міністерства  внутрішніх справ України, правил санітарної та епідемічної   безпеки води, а в умовах пандемії корона вірусу - додержання соціальної дистанції на весь період карантину.

Задати питання

Пишіть нам