Актуально

Про безпеку ранньої рослинної продукції

e-mail Друк PDF

Безпека ранньої рослинної продукції

Рослинну продукцію в наш час можна купити завжди, вона продається в супермаркетах, на ринках. Частіше за все її виростили далеко за межами нашої держави. Імпорт такої продукції вимагає наявності документів, що підтверджують  якість та безпеку.

З початком весни в продажу з'являється перша зелена цибуля, петрушка, кріп,  редис, шпинат, вирощених як  у захищеному, так і у відкритому ґрунті. Ранні овочі, враховуючи листові,  вирощуються в прискореному режимі з застосуванням  різних добрив, стимуляторів росту та засобів захисту рослин.  Відомо,  що  основним хімічним  елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його  похідні. Тому всі рослини в своєму складі мають різний вміст нітратів, концентрація яких визначається  в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг).  В овочах, що вирощуються  у захищеному ґрунті (теплиці, парники) нітратів  накопичується більше, ніж в овочах з відкритого ґрунту. Однак, такої продукції ми, як правило, споживаємо не так вже і багато, на що є різні причини.

Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті,  під дією шлункового соку, перетворюються в токсичні нітрити,  які  згубно впливають на гемоглобін з утворенням  метгемоглобіну, який блокує надходження кисню до клітин організму. Головне  правило безпеки  рослинної продукції  при їх споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не  більше 5 мг. Саме про це наголошує  Всесвітня організація охорони здоров'я.  Для людини вагою  70  кг  надходження з їжею, водою 350 мг нітратів на добу є безпечним. Гранично допустимою дозою вважається 500 мг нітратів на добу, а токсичною може бути сумарна доза вже більша за 600 мг.

Для багатьох видів рослинної продукції, що використовується в якості їжі, визначені та затверджені максимально допустимі рівні нітратів  (МДР), що є безпечними для людини. Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для овочів мають різні цифрові значення, окремо для овочів, вирощених у відкритому ґрунті та вирощених в теплицях та парниках (захищений ґрунт).

Повністю позбутися  нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть"  і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного  миття  овочів, їх  чищення, вимочування у холодній воді від  однієї  години  до двох.

Рослинна продукція повинна реалізовуватися на ринках, в магазинах  тільки за наявності протоколів з даними лабораторних вимірювань вмісту нітратів. Купуючи рослинні  продукти,   кожен має право вимагати  документ, що підтверджує їх безпеку, в тому числі і за вмістом нітратів.

В Україні на сьогоднішні день діє "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах", що затверджений наказом МОЗ України від 25.05.2020 року № 1238, і який починається з показників вмісту нітратів в овочах ранніх, пізніх, вирощених у різні періоди року. З цим документом у разі потреби можна ознайомитися в Internet- і.   Взагалі, в харчових продуктах можлива присутність багатьох забруднюючих речовин: мікотоксини, залишкові кількості пестицидів, солі важких металів, діоксини та  інші, на переважну частину з яких встановлені  максимально допустимі рівні їх вмісту.

Іноді у людини, що вживає полуницю, виникають розлади у шлунково-кишковому тракті. Одразу ж перша думка про нітрати. Але справа в тому, що в полуниці вміст нітратів взагалі не нормується, що  напевно пов'язане з тим, що в такій продукції нітрати не накопичуються, а розлади  пов'язані з мікроорганізмами, які залишилися на ягодах  після неретельного їх миття. Аналогічна ситуація і з редискою, однією з перших ранніх овочів. Тому слід пам'ятати, що немиті овочі завжди  є потенційною загрозою в плані передачі  інфекцій  кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт) та гельмінтозів.  А дієтологи знають, що рослинна продукція може бути несумісна з  деякими харчовими продуктами, що призводить  також до порушення процесів травлення.


Останнє оновлення на Середа, 12 квітня 2023, 14:23

Що корисно знати про роль дератизаційних заходів і, зокрема, суцільної одночасної дератизації Протягом квітня фахівцями ДУ ”Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” та філій проводиться на території області суцільна весн

e-mail Друк PDF

Протягом квітня фахівцями ДУ ”Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” та філій проводиться на території області  суцільна весняна дератизація, метою якої є регуляція чисельності мишовидних гризунів, наближених до місць проживання людей. Це пов'язане  з їх надзвичайно великим епідеміологічним значенням, оскільки вони є переносниками збудників багатьох інфекційних хвороб, а також і господарським значенням, яке заключається у знищенні і псуванні величезної кількості харчових продуктів та господарських будівель.

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових в

e-mail Друк PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я людини. З ним безпосередньо пов'язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до 3-х років.

Останнє оновлення на Вівторок, 04 квітня 2023, 09:37

Актуальна інформація щодо повідомлень про випадок ботулізму в Закарпатській області

e-mail Друк PDF

Нещодавно у Закарпатській області зареєстрований випадок харчової токсикоінфекції – ботулізму.

В засобах масової інформації пройшло повідомлення, що симптоми ботулізму у хворого з'явились після споживання рибної пресерви «Кілька в олії зі спеціями «Закусочна» виробника продукції – ТОВ «Галс-2000».

У зв’язку з цим Державна Установа «Закарпатський обласний  центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» (надалі – Установа) повідомляє наступне.

За результатами лабораторних досліджень біологічного матеріалу від хворого  наявність ботулотоксину у взірцях крові та збудника –  Cl. botulinum у промивних водах шлунку хворого підтвердилась.

Під час епідеміологічного розслідування випадку ботулізму у хворого, з епіданамнезу було встановлено, що він споживав рибну пресерву «Кілька в олії зі спеціями «Закусочна» виробника продукції – ТОВ «Галс-2000», після чого відчув нездужання. Вказану пресерву із залишками осаду (тару з олією та завислими речовинами), з осередку захворювання вилучено і направлено для проведення лабораторних досліджень до Установи з метою виявлення збудника хвороби.

Відібраний зразок залишків пресерви, яку споживав хворий, не містили цілих шматків риби (кільки), що не дало змоги провести дослідження продукції у повному обсязі.

За результатами проведених досліджень даного зразка (залишків осаду, олії та завислих речовин) пресерви «Кілька в олії зі спеціями «Закусочна» виробника продукції – ТОВ «Галс-2000» – ріст Cl. botulinum не виявлено.

Останнє оновлення на П'ятниця, 17 березня 2023, 15:10

Знання для збереження здоров'я або про Центр знань

e-mail Друк PDF

Державна установа "Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України" (ЦГЗ) на своїй базі відкрила Центр знань з неінфекційних захворювань, презентація якого відбулася 7 березня у м.Києві. Цей Центр буде працювати у межах україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров'я" та фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва. Він покликаний сприяти поширенню сучасної доказової інформації щодо неінфекційних захворювань та здорового способу життя на національному та регіональному рівнях.

В Україні неінфекційні захворювання - серцево-судинні та онкологічні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет та психічні розлади - є причиною 91% всіх смертей. Під час повномасштабної війни через погіршення доступу до медичної допомоги і ліків, неконтрольований стрес та зміни способу життя людей, ризик виникнення неінфекційних захворювань підвищується, а у пацієнтів, які вже живуть з  неінфекційними захворюваннями можуть виникати тяжкі ускладнення - зокрема, інфаркти та інсульти.

Профілактика — це найефективніший шлях до попередження чи подолання неінфекційних хвороб. Популяризувати теми здорового способу життя, профілактичних оглядів, обізнаності про  неінфекційні захворювання допоможе Центр знань. Усі охочі, зокрема лікарі, а також люди без медичної освіти, матимуть змогу долучатися до онлайн- подій, читати інформаційні матеріали, засновані на доказових джерелах, а також ділитися корисними знаннями щодо профілактики неінфекційних хвороб з іншими.

Основне завдання Центру знань з неінфекційних захворювань на базі ЦГЗ - підтримувати професійний розвиток фахівців у питаннях профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань. Окрім того, Центр знань має стати платформою обміну досвідом та знаннями для регіональних фахівців громадського здоров’я.

Діяльність центру передбачає:

- організацію і проведення тренінгів, лекцій, вебінарів, зустрічей на тему неінфекційної захворюваності.

- створення та розповсюдження інформаційних матеріалів;

- надання консультацій та менторської підтримки регіонам.

 

Вказана стаття підготовлена за матеріалами онлайн-презентації  ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України".

Щоб підкреслити важливість знань, згадаємо про англійське прислів'я, якому  вже 5 століть:

- попереджений, значить озброєний.

- Коли Центр знань запрацює остаточно, повідомимо, де ж шукати те, що може бути вам цікавим  і допоможе зміцнити здоров'я.

Останнє оновлення на П'ятниця, 17 березня 2023, 13:41

Сторінка 10 з 185

Задати питання

Пишіть нам