Нещодавно у Закарпатській області зареєстрований випадок харчової токсикоінфекції – ботулізму.
В засобах масової інформації пройшло повідомлення, що симптоми ботулізму у хворого з'явились після споживання рибної пресерви «Кілька в олії зі спеціями «Закусочна» виробника продукції – ТОВ «Галс-2000».
У зв’язку з цим Державна Установа «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» (надалі – Установа) повідомляє наступне.
За результатами лабораторних досліджень біологічного матеріалу від хворого наявність ботулотоксину у взірцях крові та збудника – Cl. botulinum у промивних водах шлунку хворого підтвердилась.
Під час епідеміологічного розслідування випадку ботулізму у хворого, з епіданамнезу було встановлено, що він споживав рибну пресерву «Кілька в олії зі спеціями «Закусочна» виробника продукції – ТОВ «Галс-2000», після чого відчув нездужання. Вказану пресерву із залишками осаду (тару з олією та завислими речовинами), з осередку захворювання вилучено і направлено для проведення лабораторних досліджень до Установи з метою виявлення збудника хвороби.
Відібраний зразок залишків пресерви, яку споживав хворий, не містили цілих шматків риби (кільки), що не дало змоги провести дослідження продукції у повному обсязі.
За результатами проведених досліджень даного зразка (залишків осаду, олії та завислих речовин) пресерви «Кілька в олії зі спеціями «Закусочна» виробника продукції – ТОВ «Галс-2000» – ріст Cl. botulinum не виявлено.