Всесвітній день ґрунтів

e-mail Друк PDF

Всесвітній день ґрунтів

5 грудня світове суспільство за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН відзначає Всесвітній день ґрунтів. Вперше з ініціативою установи  такого свята  виступив Міжнародний союз ґрунтознавства у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Крім того, 2015 рік став  Міжнародним  роком ґрунту. Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини.

Основна мета Всесвітнього дня ґрунту – об’єднати людей задля захисту природних ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа, адже саме цей ресурс є однією з основ існування кожної країни. Навіть якщо ви не займаєтесь сільським господарством, не маєте дачної ділянки, все одно ґрунт супроводжує  вас все життя, починаючи з дитинства. Пам'ятаєте дитячі майданчики у дворах, у дитячих садках, де у дітлахів відбувалося знайомство з травою, квітами, піском?

Все, з чим  контактує  людина протягом свого життя в міських поселеннях, у сільській місцевості, на виробництві, у побуті, лабораторно досліджується з визначенням показників якості та безпеки, щоб своєчасно визначити  можливий негативний вплив на стан здоров'я та й життя взагалі.  ґрунт в цьому переліку не виключення. Відокремлені  структурні підрозділи, а саме філії та лабораторні відділення  ДУ "Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" мають статистичну звітну  форму, розроблену  МОЗ України, з  переліком місць, територій, де необхідно відбирати проби ґрунту для  оцінки можливого  його впливу на людину. Тобто місць, територій, де ґрунт контактує з людиною.  Місця  відбору проб ґрунту  мають відношення до промислових та сільськогосподарський територій,   до житлової зони (в тому числі   дитячих закладів, дитячих майданчиків),  також  до зони пляжів. При цьому в пробах ґрунту визначаються  концентрації хімічних речовин (пестицидів, солей важких металів),  бактеріологічні показники,  окремо і яйця гельмінтів. Вміст  визначених хімічних  речовин  порівнюється з ГДК (гранично допустима концентрація), що  внесені до  гігієнічного регламенту.  Результати бактеріологічних та паразитологічних  досліджень порівнюються  з відповідним показниками   санітарних норм та гігієнічних нормативів. Щорічно  досліджуються сотні проб ґрунту з територій, де можливий контакт з людиною внаслідок виробничої діяльності, побуту, відпочинку.  В окремих випадках визначаються позитивні результати, що свідчить про забруднення ґрунту.  В нашій області, слід зазначити,  вони мають характер епізодичний і тому не вважаються загрозливими для людини, у тому числі і для дітей.

Минуло 10 років, як за межі країни в повному обсязі вивезені такі відходи, як непридатні та заборонені пестициди. Нові відходи такого плану в області не утворюються. Справа в тому, що сучасні пестициди при їх високій активності та дороговартості застосовуються  в незначних кількостях, їх навантаження на 1 га сільськогосподарських угідь вкрай рідко перевищує 1,0 кг.  Забруднення ґрунтів солями важких металів відбувалося за рахунок гальванічних шламів, які в теперішній час практично  не утворюються на промислових підприємствах, що пов'язане з відсутністю в їх складі  гальванічних цехів.

Для дитячих майданчиків пісок використовується, як правило, річковий, який спеціально повинен  готуватися з застосуванням очистки та прожарювання. При  виконанні   всіх правил підготовки такий пісок при контакті  з дітлахами, стає безпечним для них, в тому числі і від попадання до їх  організму  яєць гельмінтів.

Не останню роль у забрудненні ґрунтів займають тверді побутові відходи. Населення, що мешкає у багатоповерхівках,  де утворюються купи побутового сміття, повинно  знати  і про правила  поводження з ним.  Справа в тому, що  культура  людини   визначається  і по відношенню до своїх відходів. Забруднені прибудинкові території, сквери, вулиці свідчать не тільки про некультурне поводження з побутовими відходами, а ще й про низьку  загальну  культуру людей. Тому треба змінювати і себе і своє відношення до будь-якого сміття.

Задати питання

Пишіть нам