Холера може бути поруч

e-mail Друк PDF

В літній період року  Міністерство охорони здоров'я України  та всі його служби  в регіонах  попереджають про можливе погіршення  санітарно-епідемічної ситуації, що пов'язане  з підвищенням температури повітря, погіршенням якості питної води, використанням  водних об'єктів в якості місць масового відпочинку для купання, а також неналежним дотриманням санітарних норм.

Воєнні дії  через окупацію територій додають цілу низку причин для  погіршення ситуації з  рядом інфекційних захворювань, переважно кишкової групи Міністерство охорони здоров'я України наголошує, що нехтування заходами профілактики гострих інфекційних захворювань, призводить до їх виникнення та розповсюдження. Найнебезпечнішою з них є холера, випадки якої   реєструвалися  в Україні у різні роки.

Холера – це гостра діарейна інфекція, причиною якої є холерний вібріон,  джерелом  якого  є людина хвора, або носій вібріонів, а сам збудник  передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, через їжу та побутові контакти. Холера має специфічні симптоми, а це частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, який призводить до втрати великої кількості рідини, що призводить до згущення крові та зневоднення зі  змінами шкіри на різних ділянках. Це і м'язові судоми, задишка, різка слабкість. Температура тіла залишається нормальною або навіть знижується.

МОЗ України  нагадує, що вже при перших симптомах будь-якої  гострої кишкової інфекції слід негайно звернутися до лікаря. Не виняток і холера. Профілактичні заходи для попередження таких захворювань відіграють роль рятувальника. Перш за все воду потрібно кип'ятити, холерний вібріон гине вже за хвилину. Дотримування елементарних правил особистої гігієни з миттям рук, посуду  повинно бути обов'язковим.  Не слід  забувати стежити за якістю харчових продуктів, ретельно мити  овочі та фрукти, використовувати термічну обробку продуктів харчування, якщо є якісь  сумніви в  їх  якості.

На сьогоднішній день  випадків холери в Україні немає. Однак нам всім потрібно знати, як діяти у разі її виникнення.   І ніколи не забувайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії на протязі 2-3 днів, у хворого може розвинутись  кома, можливі і летальні випадки.

Стаття підготовлена за матеріалами ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України».

Задати питання

Пишіть нам