Рання рослинна продукція в нашому харчуванні

Друк

З початком весни в продажу з'являється перша зелена цибуля, петрушка, кріп,  редис, шпинат, вирощені у відкритому грунті,  на нашій землі. Ранні овочі, враховуючи листові,  вирощуються в прискореному режимі з застосуванням добрив, як органічних, так і мінеральних, регуляторів росту рослин, а  також  пестицидів. Нас, споживачів ранньої рослинної продукції,  непокоїть можливий її негативний вплив  на  стан здоров'я, в першу чергу нітратів, складової частини будь-якого овочу чи фрукту.

Справа в тому,  що  основним хімічним  елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його  похідні. Тому всі рослини містять різний вміст нітратів, концентрація яких визначається  в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг). В овочах, що вирощуються в закритому грунті  (теплиці, парники) нітратів  накопичується більш, ніж в овочах з відкритого грунту.

Воні нормуються по-різному.  Нітрати самі малотоксичні, але  при відповідних у мовах, в тому  числі в шлунково- кишковому тракті, під дією шлункового соку, перетворюються  в токсичні нітрити    та згубно впливають на гемоглобінзу творення  метгемоглобину, що веде до гіпоксії тканин на організму

Найбільш небезпечною продукція з високим рівнем нітратів в своєму складі є для дітей молодшого  віку. При високих рівнях нітратів у питній воді та рослинній продукції у дітей при їх споживанні може виникати нітратна метгемоглобінемія, захворювання, яке  впливає на розвиток дітей.

Головне правило безпеки  рослинної  продукції  при її  споживанні -  добова доза на  кіло грам ваги для –людинини  більше  5 мг.  Саме про це наголошуєВсесвітня  організація охорони здоров'я.   Але не слід забувати, що нітрати  містяться і у воді, де вони присутні в різних концентраціях (мг/л).  Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для  овочів, з урахуванням ранніх, мають різні цифрові значення.

Їх нормативи записані в Гігієнічному регламенті, що затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України в травні 2020 року, з наступною реєстрацією у  Міністерстві юстиції України. росту за певних умов накопичують  нітрати в концентраціях, що перевищують допустимі значення. Повністю позбутися  нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть"  і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного  миття  овочів, їх  чищення, вимочування від  години до двох.

Рослинна продукція, як рання теплична, так і грунтова, що реалізується на ринках, в магазинах, повинна мати  протоколи з даними лабораторних вимірювань вмісту нітратів.Купуючи рослинні  продукти,   кожен має право вимагати  документ, що підтверджує їх  безпеку, в тому числі і за вмістом нітратів.

Слід пам'ятати, що безпека будь-яких овочів, в тому числі ранніх, залежить також і від умов їх використання. Немиті, вони завжди  є потенційною загрозою в плані передачі інфекцій  кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт)  та гельмінтозів. Крім того, дієтологи знають, що рослинна продукція може бути несумісна з  деякими харчовими продуктами, що призводить до порушень процесів травлення.