Про можливу небезпеку ранньої рослинної продукції

e-mail Друк PDF

З початком весни в продажу з'являється перша зелена цибуля, петрушка, кріп,  редис, шпинат.  Ранні овочі, враховуючи листові,  вирощуються в прискореному режимі з застосуванням добрив, як органічних, так і мінеральних, а також регуляторів росту рослин, а  також  пестицидів. Нас, споживачів ранньої рослинної продукції,  непокоїть можливий її негативний вплив  на  стан здоров'я, в першу чергу нітратів, складової частини будь-якого овочу чи фрукту. Справа в тому,  що  основним хімічним  елементом, потрібним для росту будь-якої рослини, є азот та його  похідні. Тому всі рослини в своєму складі мають різний вміст нітратів, концентрація яких визначається  в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг).  В овочах, що вирощуються в закритому грунті (теплиці, парники) нітратів  накопичується більш,  ніж в овочах  з   відкритого грунту.

Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті,  під дією шлункового соку, перетворюються в токсичні нітрити,  які  згубно впливають на гемоглобін з утворенням  метгемоглобину, що веде до гіпоксії  тканин організму. Головне  правило безпеки  рослинної продукції  при їх споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не  більше 5 мг.  Саме про це наголошує  Всесвітня організація охорони здоров'я.  Для людини вагою  70  кг  надходження з їжею, водою 350 мг нітратів на добу є безпечним. Гранично допустимою дозою вважається 500 мг нітратів на добу, а токсичною може бути вже більша за 600 мг. При  надходженні з їжею  продуктів з високими  концентраціями такої  речовини у шлунково-кишковому тракті відбувається хімічна реакція з перетворенням гемоглобіну у  метгемоглобін, який блокує надходження    кисню  до клітин   організму.   

Для багатьох видів рослинної продукції, що використовується в якості їжі, визначені та затверджені максимально допустимі рівні нітратів  (МДР), що є безпечними для людини. Деякі рослини в процесі росту за певних умов накопичують  нітрати в концентраціях, що перевищують допустимі значення.  У разі наявності  нітратів в концентраціях, що перевищують максимально допустимі  рівні від 1 до 2 разів, така продукція вважається умовно придатною до їжі, тобто вона не  може використовуватися  для харчування хворих та дітей. При концентрації нітратів в овочах більш як  в 2 рази за допустиму, така продукція непридатна до їжі, а питання  подальшої її долі повинно вирішуватися окремо (використання  в якості корму для тварин або  утилізація).

Максимально допустимі рівні вмісту нітратів для ранніх овочів мають різні цифрові значення: від  150,0 мг/кг для огірків до 500,0 мг/кг для зеленої цибулі  та капусти,  до 1 500,0 мг/кг для листових овочів, щавлі, петрушки та кропу.  Максимально допустимі рівні нітратів для овочів, вирощених в теплицях та парниках, мають значно більші показники:  для огірків це 300,0  мг/кг, для зеленої цибулі - 800,0 мг/кг, для капусти –  900,0 мг/кг.  А  ось  для листових овочів, щавлі, петрушки та кропу це взагалі 3 000 мг/кг. Для  редису  показник максимально допустимого рівня  вмісту нітратів  не встановлений, вважається що такий овоч не встигає накопичувати у своєму складі   багато         нітратів.

Позбутися  нітратів в будь-яких овочах неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть"  і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна за рахунок ретельного  миття  овочів, їх  чищення, вимочування від  години   до  двох.Рослинна продукція, як рання теплична, так і грунтова,  повинна реалізуватися на ринках, в магазинах  тільки за наявності протоколів з даними        лабораторних вимірювань вмісту нітратів. Купуючи рослинні  продукти,   кожен має право вимагати  документ, що підтверджує їх  безпеку, в тому числі і за вмістом нітратів.

Слід пам'ятати, що безпека будь-яких овочів, в тому числі ранніх, залежить також і від умов їх використання. Немиті, вони завжди  є потенційною загрозою в плані передачі  інфекцій  кишкової групи (дизентерія, гастроентероколіт) та гельмінтозів. Крім того, дієтологи знають, що рослинна продукція може бути несумісна з  деякими харчовими продуктами, що призводить до порушення процесів травлення.

Задати питання

Пишіть нам