Питна вода може бути небезпечною

Друк

Для Державної установи "Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"   та його відокремлених структурних підрозділів   лабораторний контроль за якістю та безпекою питної води, яку населення області використовує для господарсько-побутових потреб, є одним з головних напрямків діяльності.

При цьому досліджуються  проби води, що надходить до споживача з джерел централізованого водопостачання (водопроводи  комунальні, відомчі та сільські), а також децентралізованого (шахтні та артезіанські колодязі, каптажі).

 

В 1-ому півріччі з загальної кількості досліджених проб вода з водопроводів за хімічними  та бактеріологічними показниками не відповідала державним  правилам  та нормам в  середньому в   4,9 % та 6,7 %  випадків  відповідно  із  значним перевищенням вказаних показників на деяких адміністративних територіях  (Ужгородський - за хімічними показниками, м. Ужгород та Ужгородський район -  за бактеріологічними показниками).    Результати досліджень води з джерел децентралізованого водопостачання  свідчать про наявність порушень санітарних правил стосовно  якості та безпеки води. За хімічними та бактеріологічними  показниками порушення  були виявлені практично у всіх районах, при цьому  з перевищенням середніх показників    в Берегівському, Іршавському, Свалявському  районах (хімічні показники) ,  в  Свалявському, Воловецькому, Ужгородському та Мукачівському районах (бактеріологічні показники). Така ситуація пояснюється використанням незахищених грунтових вод  з шахтних колодязів, якість та безпека води в яких напряму залежить від стану навколишнього природного  середовища. До того ж якість води значно погіршується під час дощів, танення снігу.

З метою попередження  негативного  впливу питної води на стан здоров'я  фахівці рекомендують  для питних потреб  використовувати  тільки кип'ячену воду або очищену бутильовану та мінеральну. Лихо може спіткати кожного з нас вже від склянки бактеріально забрудненої питної води,  яка за певних умов  є  фактором передачі інфекційних хвороб кишкової групи.