Повінь - завжди лихо.

e-mail Друк PDF

Останнім часом західні області України, а також  Закарпаття, потерпають від потужних дощів, які призводять до паводків з подальшими негативними наслідками. Ліквідацією наслідків повеней займаються місцеві органи виконавчої влади та самоврядування, представники управлінь Державної служби з надзвичайних ситуацій  України. 

Всі необхідні дані стосовно кількості підтоплених населених пунктів, про  жителів, що мешкають в них, про кількість підтоплених об'єктів (джерел водопостачання, надвірних туалетів, об'єктів харчування, житлових будинків, підвальних приміщень, територій домогосподарств)  обов'язково реєструються  і передаються за призначенням для виконання комплексу необхідних заходів.

У відповідності до своїх повноважень,  ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та його відокремлені структурні підрозділи (філії) здійснюють  моніторингові лабораторні дослідження об'єктів життєдіяльності людини. В умовах надзвичайних ситуацій обсяги лабораторних вимірювань значно збільшуються. Діяльність установи разом з філіями спрямована на запобігання виникнення та розповсюдження  гострих інфекцій кишкової групи.

При ліквідації наслідків повені  виконуються певні обсяги відновлюваних робіт з відкачування води з джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські колодязі), з підвальних  приміщень.  Роботи з ліквідації наслідків повені виконуються у відповідності з планами  дій із забезпечення своєчасного надання допомоги населенню області у разі надзвичайних ситуацій (в тому числі потужні дощі та повені).

В районах області, що постраждали від наслідків  погіршення погодних умов (потужні дощі) влітку 2020 року, працюють комісії з питань ТЕБ та НС, в роботі яких приймають участь  і керівники філій  ДУ "Закарпатський обласний лабораторний   центр  МОЗ  України". В районах працюють дезінфекційні бригади, які виконують роботи з  дезінфекції, в першу чергу, об'єктів водопостачання, громадських вбиралень та інших об'єктів, що зазнали підтоплення і перебували в стані забруднення.

Вже після відкачування води з колодязів, їх очистки та дезінфекції  філіями ДУ "Закарпатський обласний лабораторний  центр МОЗ України" відбираються  проби води для визначення показників безпеки, а саме бактеріологічних та санітарно-хімічних показників. Переважна кількість  досліджених проб води, що відбиралася у перші дні після повені з джерел нецентралізованого водопостачання (шахтні та трубчасті колодязі як громадські, так і індивідуальні), не відповідала вимогам нормативних документів.

Щоб запобігти розповсюдженню гострих кишкових   інфекцій, фахівці філій проводять бесіди з населенням, готують, листівки з матеріалами стосовно профілактики інфекційних хвороб з  розповсюдженням таких листівок в місцях можливого скупчення людей (лікарські амбулаторії, сільські ради, об'єкти  торгівлі).

Лабораторні філії ДУ "Закарпатський обласний лабораторний  центр МОЗ  України" і в умовах повної ліквідації наслідків підтоплення об'єктів життєдіяльності продовжують здійснювати їх моніторинговий лабораторний контроль з визначенням показників безпеки.

Задати питання

Пишіть нам