Захист рослинної продукції та пестициди

Друк

Вирощування  будь-якої сільськогосподарської продукції, особливо у промислових масштабах, вимагає використання не тільки органічних та мінеральних добрив, регуляторів росту рослин, а й ще пестицидів для боротьби з бур’янами, шкідниками рослин, різними їх хворобами. При цьому у сільському господарстві використовуються  інсектициди та акарициди, протруйники, в тому числі протруйники картоплі (самий відомий – престиж), фунгіциди, гербіциди, десиканти, фуміганти, родентициди та біопрепарати.

Щорічно в області пестицидами обробляється до 70%  наявних площ сільгоспугідь, враховуючи ріллю та багаторічні насадження.

Пестицидне  навантаження  (пестициди в кілограмах  на 1 га обробленої площі)  в середньому за останні  3 роки  не перевищує  1,0 кг/га).

В  області функціонують курортні комплекси в Ужгородському, Мукачівському, Свалявському, Міжгірському, Хустському та Рахівському районах, на територіях яких розташовані свердловини мінеральних вод, що використовуються для лікувальних потреб на місцях  та для реалізації    в  межах України. Для вирощування сільгоспкультур    на територіях курортних районів також   використовуються пестициди. При цьому  випадків забруднення  пестицидами мінеральних вод  протягом багатьох років не було зафіксоване.

Санітарно-гігієнічні лабораторії ДУ ″Закарпатський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України″ та його філій  здійснюють  лабораторний контроль  харчових продуктів, об’єктів навколишнього середовища для потреб державної санітарно-епідеміологічної експертизи,  в якості відомчого контролю по договорах з підприємствами, організаціями  та  в порядку  планового лабораторного контролю.

Найбільш простим та доступним для вимірювання показником безпеки харчових продуктів  залишається визначення вмісту нітратів. Останні роки зменшується кількість вимірювань вмісту нітратів в продукції рослинництва. Статистика добре знає, чим менше досліджень, тим менше випадків винаходу небезпечної продукції Якщо у 2012 році   17 зразків рослинної продукції не відповідало гігієнічним нормативам, в 2013 році - 6, в 2014 році -  4, то в                2015 році таких зразків не було взагалі.

В останні роки значно  скоротилися  кількість вимірювань  на визначення вмісту пестицидів в  харчових продуктах, у  воді відкритих водоймищ, у грунті.

З 2013 році  було припинено дію системи моніторингу довкілля, що затверджена Розпорядженням голови Закарпатської обласної Ради.  Системою передбачалося визначення стану забруднення грунту пестицидами, в тому числі і на територіях курортних районів. Санітарно-гігієнічні лабораторії  санепідстанцій   до 2013 року досліджували від 115 до 273 зразків грунту на рік з виконанням   до 500 вимірювань.  Аналогічна ситуація  була з  дослідженнями води відкритих водоймищ.

Щоб отримувати достойні  урожаї сільгосппродукції, необхідно захищати її від хвороб, бур’янів, шкідників. А щоб зменшити негативний вплив хімії на людину через продукти харчування, є альтернатива – використання біологічних засобів захисту рослин. В нашій області, нажаль, використання таких  препаратів на низькому рівні. В минулому році використано 14,18 тонн біологічних засобів захисту рослин, що становить всього 5,6 %  від загальної кількості пестицидів  В області використовуються наступні біопрепарати: актофіт КЕ, гаупсин, бактероденцид, планріз БТ в.с., триходермін БТ п., фітоцид р., фунгістоп (триходермін) р., трихоПлант к.с., фітоДоктор (спорофіт) п.

Будемо сподіватися, що у недалекому майбутньому для захисту рослин з метою підвищення урожайності сільгоспкультур будуть використовуватися саме біологічні засоби захисту рослин. А поки, для захисту рослин та підвищення їх урожайності, використовується хімія  і тому необхідно визначати залишкові кількості пестицидів в продукції  в обсягах, що дають   можливість надавати  достовірну оцінку отриманих результатів.

 

 

Пономарьова О.С.