Про сезон баштанних

e-mail Друк PDF

Цього року сезон баштанних розпочався набагато раніше, вже наприкінці червня в магазинах та на ринках  з'явилися і кавуни, і дині. Про користь цих смачних ягід написано та сказано багато.

Головне для  продукції рослинного походження - це її безпека, а саме вміст нітратів, залишкових кількостей пестицидів, токсичних елементів у вигляді солей важких металів (свинцю, цинку, кадмію, міді, миш'яку, ртуті), радіонуклідів. Найбільш доступним для вимірювання показником є вміст нітратів.  Нітрати природного походження  рослинні культури отримують з грунту та підземних вод. Азот нітратів – це основа росту будь-якої рослини. Для скорішого дозрівання  баштанних та збільшення  маси, їх ″годують″ нітратами – азотними добривами. Нітрати самі малотоксичні, але при відповідних умовах, в тому числі в шлунково-кишковому тракті, перетворюються в токсичні нітрити, які  згубно впливають на гемоглобін з утворенням метгемоглобину, що веде до гіпоксії тканин організму.

Основне  правило безпеки кавунів та динь при їх споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не більше 5 мг.  Перш за все це стосується дітей. Вміст нітратів нормується для кавунів –  60 мг на 1 кг ваги продукту , для динь – 90 мг/кг.  Вважається, що для дорослої людини безпечною є доза нітратів  на рівні 350 мг на добу, і це з  урахуванням всіх інших продуктів та води. Дітей молодше 2-х років кавунами та динями лікарі взагалі  радять не годувати, а для більш старших краще  купувати їх в серпні – в період природного дозрівання. Але навіть при цьому необхідно дотримуватися порад лікарів.

Торгівля  баштанними, в тому числі динями,  особливих правил не вимагає. Реалізатори рослинної продукції повинні мати довідку про її безпеку, в першу чергу дані про вміст нітратів в міліграмах на кілограм ваги (мг/кг).   Але будьте уважні, не купуйте кавуни та  дині, що звалені просто на землі, а не розміщені  на товарних лотках. Розглядайте і сам кавун та  диню, наявність мікротріщин  на їх поверхні може свідчити про можливе її забруднення не тільки механічне, а ще і бактеріальне.  Перед вживанням кавунів та  динь їх потрібно мити, щоб бруд з поверхні, в якому завжди присутні мікроорганізми,  з руками не потрапив до рота.

Наслідки вживання  недоброякісних кавунів, динь,  в т.ч. з бактеріальним забрудненням  їх поверхонь,  м’якоті,  можуть бути різними, від слабкості до блювоти, високої температури та діареї, що призводить до зневоднення організму. Якщо таке сталося, необхідно викликати  лікаря, а до його приходу пити  воду невеликими порціями.А щоб такі смачні та корисні продукти не стали  причиною біди, не  вживайте понад мірні  його порції, дотримуйтесь  правил  гігієни.

Задати питання

Пишіть нам