Сезон рослинної продукції

e-mail Друк PDF

Небезпеку  рослинної  продукції  оцінюють за багатьма показниками, враховуючи   вміст  нітратів,  залишкові кількості  пестицидів, солі важких металів, мікроорганізми,  показники яких нормуються затвердженими Міністерством охорони здоров’я України  нормативними документами.

 

Вимірювання вмісту нітратів  для оцінки  рослинної продукції є найбільш доступним  методом контролю. Нормативи  щодо вмісту нітратів розроблені  для багатьох видів овочів, при цьому для  деяких з них вміст нітратів нормується за двома показниками: ранні, пізні,  вирощені  в теплицях або  у відкритому грунті  (на городах, на полях).

 

Так, для ранньої капусти максимально допустимий рівень (МДР)  нітратів  становить 900,0 мг/кг, а для пізньої - 500, 0 мг/кг. Для огірків, вирощених у захищеному грунті, норматив за вмістом нітратів дорівнює 300,0 мг/кг, а для огірків з поля він зменшується до 150,0 мг/кг. Цибуля-перо  теж має 2 показники -500,0 мг/кг та 800,0 мг/кг,  останній   показник для захищеного грунту.    Для петрушки, укропу, щавлю з захищеного грунту допустимий рівень вмісту нітратів становить  взагалі  3 000, 0 мг/кг  (1 500,0 мг/кг для відкритого грунту).   Для редиски   максимально допустимий рівень  щодо вмісту нітратів  взагалі  відсутній,  але деякі  контролюючи служби  використовують норматив 1 200,0 мг/кг.

В продукції рослинництва  завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод, а також з атмосферного повітря.   Нітрати - це сполука азоту, який вважається елементом росту всього живого. Самі по собі нітрати не так вже й небезпечні для нашого організму. Але частина їх перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує  дихання клітин.  Тому шкідливими  є не просто нітрати, а їх надмірна концентрація в овочах,   і в першу чергу таких, що споживаються  у  сирому  вигляді.

Головне  правило безпеки  рослинної продукції  при її споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не більше 5 мг. Такий норматив запропонований Всесвітньою  організацією охорони здоров'я . Перш за все це стосується дітей.  Для людини вагою 70 кг  безпечні  350 мг нітратів,  і це з урахуванням всіх продуктів та води. А небезпечними вважаються  вже 600 мг та більше.  Зменшення  вмісту нітратів  в рослинній продукції можна досягти  вимочуванням  її у холодній воді, обрізанням місць накопичення нітратів (хвостику, плодоніжки), очищенням шкірки,  а також термічною обробкою. Воду після відварювання слід зливати. А салати  краще заправляти рослинною олією, а не майонезом чи сметаною. Саме вони пришвидшують  перехід нітратів   у  нітрити. І взагалі приготовлений овочевий салат не  можна  зберігати тривалий час.

Рослинна продукція, що реалізується на ринках,  в супермаркетах обов'язково повинна мати  дані стосовно показників її безпеки, в першу чергу за вмістом нітратів. На ринках області працюють санітарно-ветеринарні лабораторії  системи Держпродспоживслужби, вони і досліджують  всю овочеву продукцію. З результатами такого контролю у разі бажання можна ознайомитися у реалізаторів рослинної продукції.

Задати питання

Пишіть нам