Про можливу небезпеку полуниць

e-mail Друк PDF

Небезпеку  рослинної продукції, в тому числі ранньої,  оцінюють  за багатьма показниками, в тому числі  за вмістом нітратів.

В продукції рослинництва  завжди є нітрати, що надходять до неї з грунту, підземних вод, а також з атмосферного повітря.   Нітрати - це сполука азоту, який вважається елементом росту всього живого.  Частина нітратів в організмі людини  перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує  дихання клітин.  Тому шкідливими  є не просто нітрати, а їх надмірна концентрація в овочах, фруктах,  і в першу чергу таких, що споживаються у сирому вигляді.

У всіх  ягодах, враховуючи полуницю, вміст нітратів не нормується. Це перш за все пов'язане з тим, що в такій продукції рослинництва нітрати не накопичуються.

Полуниця може бути небезпечною, що пов'язане з наявністю на поверхні ягід патогенних мікроорганізмів, яєць гельмінтів, які частіше за все і стають  причиною біди після вживання забрудненої продукції.  Вживання забрудненої будь-якої ягоди (полуниця не виключення) без попередньої обробки  може призвести  до розвитку інфекційних хвороб кишкової групи (дизентерія, сальмонельоз та інші), гельмінтозів.  При цьому найбільш вразливими є діти дошкільного віку та  люди похилого віку.

Будьте обережні! Головне правило безпеки такої смачної продукції – ретельне  її миття перед вживанням в їжу,  і бажано,  під проточною  водою питної якості.

Задати питання

Пишіть нам